sâmbătă, 3 ianuarie 2015

CRIZA STATELOR

INVITATIE LA ROMANIA TAIFAS

Invitat: Razvan Orasanu 

TEMA: Disolutia statului modern in general si disolutia statului roman in particular



Cine este Razvan Orasanu?

Razvan Orasanu a fost cel mai tanar ministru din istoria Romaniei, la 23 de ani devenind presedintele AVAS, dupa un an petrecut in calitate de consilier al premierului Tariceanu. 
A absolvit London School of Economics, a lucrat pentru Shell Business Consultancy la Londra, iar apoi a fost asistent pentru Haute Ecole de Commerce (HEC – Paris)
A continuat sa lucreze in calitate de consilier de stat pe probleme economice al Premierului Tariceanu pana in decembrie 2008, apoi a fost selectat de Institutul Fondului Monetar International pentru un training la Washington. 
Ulterior a lucrat pentru Consiliul Concurentei (ca director de cabinet) , pentru Banca Mondiala (in calitate de consultant local) si asistent pentru profesorul Tom Glynn, profesor la Harvard Kennedy School, actualmente director Massport. 
A petrecut doi ani la Harvard Kennedy School, studiind la un Master in Politici Publice, iar revenit in tara a fost Director de Cercetare pentru Societatea Academica din Romania, iar apoi Director Executiv al Institutului de Studii Populare.


****
Invitatie la reflectie:
Dincolo de ciclicitatea fireasca a cresterilor si descresterilor economice, recenta criza plecata de la “cooperativa” imobiliara a zguduit lumea prin amploare si prin aspectul ei global. 
S-a vorbit adesea despre o criza morala si/sau o criza de indredere, despre “lebede negre” - evenimente impredictibile cu un impact covarsitor, posibil de inteles ulterior dar imposibil de previzionat. Se descopera, naiv, cresteri nefiresti de cifre, “baloane” care s-au spart sau care urmeaza sa explodeze. Care vor fi acelea? Cand va fi urmatoarea replica a cutremurului? Care va fi magnitudinea?

Provocarea lui Razvan Orasanu este pe masura: STATELE! Urmatoarea criza va fi criza statelor!
Daca in prezentarea trecuta corporatiile erau comparate cu “Invincibila armada” - flota de razboi alcatuita din vase grele de lupta, strivite de usoarele fregate britanice, statele pot fi comparate cu niste uriasi pe picioare de lut.

Superbirocratizate, suprareglementate, statele rostogolesc datorii imense, suspenda orice libertati de piata necontrolabile de ele, se infasoara in legi stufoase si taxe in exces, introduse ori de cate ori se mai identifica o nevoie sau isi mai acopera o scadenta.

Cetatenii cer, totusi, state “puternice”, care sa le garanteze dreptul la sanatate, la educatie, asistenta sociala, locuri de munca si care sa le asigure securitatea colectiva. 

Oamenii platesc pretul prin taxe mari, educatie “dirijata”, expunere la coruptie si birocratie excesiva si ingradiirea libertatilor individuale pana la cote absurde.

Statele puternice ar trebui descarcate de responsabilitati care nu le revin, flexibilizate, reformate profund, intarite, dar CINE SA ISI ASUME COSTUL REFORMEI?

Dar sa vedem care este perspectiva lui Razvan Orasanu?


*****
Provocarea lui Razvan Orasanu:

Va invit la o tema de reflectie legata de organizarea statului roman si modalitatea in care el poate fata fata realitatilor secolului XXI. 
Vom dezbate esenta unui stat, functionarea unor servicii publice esentiale si viitorul statului roman, prefigurat prin modalitatea actuala de alcatuire. 
Vom analiza intr-o dezbatere prelungita atent toate sistemele : sistemul de taxe si impozite, sistemul bugetar, sistemul de transport, sistemul de aparare, sistemul de ordine publica, sistemul de educatie, sistemul de pensii, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Asteptam comentariile voastre la acest articol. Multumim