duminică, 19 iunie 2016

RESURSELE MINERALE ŞI RĂZBOIUL – ŢEL ŞI INSTRUMENT (III)






ROMANIA LA TAIFAS:
Geologia Politica sau jocul de GO pe harta resurselor
Miercuri 22 iunie, ora 18.00 
Key speaker:
    Prof. dr Emil CONSTANTINESCU


RESURSELE MINERALE ŞI RĂZBOIUL – ŢEL ŞI INSTRUMENT
Prof.dr Emil Constantinescu
RĂZBOAIE REGIONALE PENTRU MINERALE STRATEGICE
Pe fondul Războiului Rece şi al finalului epocii coloniale, americanii şi ruşii au declanşat o competiţie pentru hegemonia economică a lumii, vizând controlul asupra tuturor resurselor minerale mondiale. 

În timp ce Uniunea Sovietică a folosit arma ideologică, exersată în timpul războaielor de eliberare a fostelor state coloniale, pentru a impune la conducerea acestor ţări partide comuniste sau prosovietice, S.U.A. au experimentat arma financiară, promovând principiile globalismului, conform cărora resursele oricărei ţări sunt ale celei care oferă mai mult. 

S.U.A. au creat un nou tip de imperiu, bazat pe raţiuni comerciale, care au degajat-o de responsabilităţile de administrare a teritoriilor din care se alimenta cu resurse minerale, responsabilităţi care împovăraseră vechile puteri coloniale.

Dacă o confruntare directă dintre forţele militare ale Occidentului şi ale U.R.S.S.-ului a fost evitată atât pe plan nuclear, cât şi convenţional, Africa postcolonială a devenit scena unor războaie interne sângeroase a căror miză a fost lupta pentru exploatarea zăcămintelor de uraniu şi cupru în Congo (Kinshasa), petrol (Sudan), diamante (Sierra Leone).

La Krivoi Rog se află Combinatul de îmbogăţire a minereurilor acide cu conţinut de fier, la care şi România este acţionar (păgubos). În 2006, când combinatul a fost scos la privatizare, Arcelor Mital Steel a candidat pentru cumpărarea a 60% din acţiuni, propunând asumarea unor investiţii de 160 mil. USD şi achitarea datoriilor Ucrainei faţă de România, din perioada construcţiei combinatului. Arcelor Mital cumpărase, în 2005, un alt combinat metalurgic de la Krivoi Rog, Kryvorizhtal, cu 4,8 mld. USD, participaţie majoritară. În 2013, combinatul a produs 6,4 mil. tone metrice de oţel.

În februarie 2015, deputaţii autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR) au adoptat un memorandum prin care declară noul lor „stat” succesor al republicii Sovietice Doneţk – Krivoi Rog, proclamată în februarie 1918 ca parte a Republicii Sovietice Federative Socialiste Rusia şi înglobată, în martie 1918, în Uniunea Sovietică.


PĂMÂNTURILE RARE – pace sau război?
În secolul al XXI-lea, în domeniul resurselor minerale utilizate în scopuri militare au apărut tendinţe noi, odată cu inventarea unor noi tipuri de armament care consumă mai puţină energie şi pot funcţiona cu energie electrică generată şi de alte surse decât combustibilii fosili. Armele cibernetice şi piesele electronice care compun roboţii includ pământuri rare şi metale nobile precum tantal, zirconiu, iridiu, galiu, împingându-le în poziţia unor resurse minerale strategice, ceea ce implică modificări în competiţia globală pentru aceste elemente. Cum va fi ea gestionată?

Pe durata Războiului Rece, China s-a menţinut oarecum în expectativă, folosindu-şi resursele minerale interne pentru a-şi crea o armată puternică (cea mai mare oştire permanentă din lume) şi o forţă nucleară redutabilă. Totuşi, trecută oarecum cu vederea, declaraţia lui Deng Xiaoping, „pentru China pământurile rare reprezintă ceea ce este petrolul pentru zona Orientului Mijlociu” anticipa (oare?) noua generaţie de arme sofisticate pe care chiar americanii le vor inventa în secolul al XXI-lea [2]?

Tragica istorie milenară a războaielor purtate de oameni contra oamenilor pentru resurse minerale şi folosind resurse minerale poate lua sfârşit doar dacă cultura geologică va fi însoţită de o cultură a păcii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Asteptam comentariile voastre la acest articol. Multumim